pm2@miasto.pruszkow.pl (22) 739 12 53

Dieta dziecka

  • pieczywo gruboziarniste z nasionami
  • kasze (pęczak, jęczmienna, gryczana, jaglana), ryż brązowy, ciemne makarony
  • nabiał: sery, jogurty naturalne, kefiry, maślanki
  • różnorodne mięsa i ryby: indycze, drobiowe, wieprzowe, wołowe, królicze oraz świeży tuńczyk, łosoś
  • jaja, groch, fasola, soczewica
  • sezonowe owoce i warzywa
  • woda oraz świeże soki owocowo-warzywne i warzywne (dzieci często samodzielnie je przygotowują)
  • oliwa i masło 82%
  • miód naturalny– zamiast cukru. Nie słodziny herbat owocowych i ziołowych. Ograniczamy sól
  • zioła świeże i suszone (np. czubryca zielona i czerwona, czyli cząber górski, często pod postacią charakterystycznej mieszanki, na którą składają się aromaty cząbru, chilli, papryki oraz odrobiny kozieradki)
  • nasiona słonecznika, dyni, suszonej żurawiny, moreli – jako dodatki do potraw
« Powrót do listy porad
Skip to content