Główne błędy żywieniowe obserwowane w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym to:
małe ilości warzyw, zwłaszcza bogatych w karoten, oraz będących źródłem witaminy C
zbyt duża ilość słodyczy w diecie dzieci: znaczna ilość cukierków, lizaków, batonów, gum do żucia oraz słodkich napojów (nadmiar sacharozy i innych cukrów dodanych w diecie dzieci może oddziaływać niekorzystnie na wchłanianie składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo; duży udział soków owocowych i słodkich napojów w diecie może niekorzystnie wpływać na ich parametry -antropometryczne, tzn. na wysokość i masę ciała, a przede wszystkim przyczyniać się do powstawania niedoboru masy ciała lub do nadwagi)
zbyt małe spożycie wapnia, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów ( dzieciom należy podawać pasteryzowane, świeże mleko lub mleko o przedłużonej trwałości oraz jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe,szklanka mleka (250 ml) pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na wapń.